Ține-mă minte pe acest computer
Bun venit la Blogul Cabanova!
Există o greșeală pe care majoritatea firmelor mici o fac atunci când construiesc un site. Se concentrează prea mult pe obiectivele afacerii și se gândesc prea puțin sau chiar deloc la ceea ce clientul are nevoie și care este ținta lui atunci când vizitează site-ul. Dacă dorești să construiești o relație de succes cu clientul și vrei să ai o bună comunicare online cu acesta, trebuie să ai vedere și satisfacerea nevoilor sale, nu doar pe alte tale. Cele două tipuri de obiective (ale firmei și ale clienților) trebuie percepute ca un mariaj.
Obiectivele firmei
Succesul firmei poate fi legat de o serie de lucruri diferite și depinde de tipul de afacere pe care îl ai (domeniul de activitate). Iată câteva exemple de obiective pe care o firmă ar trebui să le aibă:
- Conversia vizitatorilor în clienți
- Creșterea ratei de retenție a clienților
- Crearea unei relații profunde și de durată cu clienții
- Îmbunătățirea producțivității companiei
Aceste obiective de afaceri corespund unor niveluri diferite de profunzime, dată de relația ta cu clienții. Este relativ ușor să îți îndrepți atenția doar spre unul dintre scopurile propuse, cum ar fi transformarea vizitatorilor în clienți, dar trebuie să realizezi că site-ul poate fi un instrument minunat care te poate ajuta să-ți intensifici relațiile cu clienții. De exemplu, dacă actualizezi site-ul periodic și pui conținut interesant pentru clienții tăi, ei vor avea motiv să îl viziteze mai des. Le poți da posibilitatea să se înscrie la newsletter-ul firmei, adăugând pe site o secțiune în acest sens.
De asemenea, poți crește productivitatea companiei prin intermediul site-ului. De exemplu, dacă publici pe site o listă cu cele mai frecvente întrebări și răspunsuri, poți salva costurile de personal aferente suportului respectiv prin telefon și mail.
Obiectivele clienților
Oamenii care îți vizitează site-ul vor avea de asemenea diverse ținte, în funcție de profunzimea relației lor cu tipul tău de afacere. Pot căuta pur și simplu o informație despre un anumit produs fără să aibe intenția de a-l cumpăra direct sau se pot afla pe site pentru că s-au decis să apeleze la serviciile tale sau să îți folosească produsele pe care le oferi. Poate fi vorba de un jurnalist care plănuiește să scrie un articol despre un subiect relevant pentru site-ul tău și care dorește să te contacteze pentru acest lucru.
Așa cum poți vedea din exemplele de mai sus, fiecare dintre aceste trei categorii de oameni au nevoie să acceseze diverse informații de pe site-ul tău și toți ar putea avea efect pozitiv asupra afacerii tale, fie că e vorba de o vânzare directă sau de o conturare a opiniei publice cu privire la serviciile pe care le oferi.
Indiferent de tipul de clienți care navighează pe site-ul tău, la nivel general, toți au câteva obiective similare pe care trebuie să te asiguri că îndeplinești:
- Clienții își doresc să aibă parte de o experiență deosebită atunci când accesează un site – vor ca navigarea să fie una facilă, iar conținutul să fie ușor de înțeles.
- Vor să găsească ușor ceea ce caută, iar produsele de care au nevoie trebuie să fie de asemenea ușor de achiziționat. Totul trebuie să răspundă nevoilor lor.
- Au nevoie de o secțiune de ajutor disponibilă pe care să o poată accesa în caz că au nevoie.
Dacă îți rezervi ceva timp și faci o listă cu obiectivele clienților și obiectivele firmei, vei avea un bun punct de plecare atunci când va trebui să te decizi asupra tipului de conținut și a opțiunilor potrivite pentru a fi publicate pe site. Cele două tipuri de obiective merg mână în mână deoarece satisfacerea obiectivelor clienților duce la îndeplinirea obiectivelor firmei. Revenind la exemplul cu întrebările frecvente – nu numai că afacerea ta are beneficii deoarece salvezi niște cheltuieli, dar și clienții sunt mai fericiți pentru că găsesc rapid o soluție pentru problema lor.
Odată ce ai făcut lista cu obiectivele firmei și cele ale clienților, poți începe cercetarea (pasul 2).